WebP afbeeldingen dragen bij aan het optimaliseren van jouw WordPress website. Dankzij een steeds betere acceptatie is WebP eindelijk aan het doorstoten. Steeds meer hosters participeren op dit gegeven en zorgen er voor dat de benodigde extra serveropties werken. Opties waardoor je niet meer afhankelijk bent van (dure) externe diensten die jouw afbeeldingen omzetten naar het WebP formaat.
In dit blog:
Wat is WebP
WebP is een bestandsformaat ontwikkeld door Google. Steeds meer browsers ondersteunen het WebP formaat…. behalve Apple en haar iOS. Daarover straks meer.
WebP kan diverse afbeeldingsbestanden fors verkleinen. jpg, gif, png en nog wat formaatvarianten worden standaard ondersteund. De winst is vooral bij jpg enorm dus daar zetten wij WebP voor in. De plug-in die het mogelijk maakt heet: WebP Express
WebP Express
WebP Express is een relatief nieuwe plug-in die het maken van WebP bestanden mogelijk maakt. Daarvoor maakt het gebruik van uitbreidingen die op een webserver van een goede hoster geïnstalleerd staan. WebP is dus zo te gebruiken op de SitiWeb hostingservers. Staan deze uitbreidingen niet op de server, raadpleeg je hoster of maak gebruik van de externe diensten die je middels een API kan aanspreken. Let wel op, je zal met WebP, afhankelijk van het aantal afbeeldingen, behoorlijk wat meer ruimte nodig hebben bij jouw hoster.
Nadeel van de externe diensten is dat jij dan er extra voor moet betalen. En daar een beetje website met alle verschillende formaten van één en dezelfde afbeelding al gauw tot vele duizenden afbeeldingen kunnen leiden, wordt dit misschien wel een dure oplossing. Maar wel eentje die de investering waard is.
Vooral mobiel veel winst
De winst voor je WordPress website is er vooral mobiel (en slechte Wifi). Daar zijn de downloadsnelheden veel meer van invloed dan op de desktop welke met een draadje direct op het internet is aangesloten. Daarbij is het ook positief voor de bezoekers op een ander punt. Veel websites vreten enorm veel data van de databundel die een telefoonbezitter heeft. Iets waar een site-eigenaar de bezoeker geen plezier mee doet.
WebP en iOS
Gelijk een punt waar de huidige zwakte van WebP zit. WebP en iOS werken niet echt samen. Gelukkig is er een failback-code waardoor op een iOS apparaat zoals een iPhone, iMac of een iPad de “gewone” afbeeldingen te zien krijgen. Omdat veel site-ontwikkelaars op een iMac werken vergeten zij deze oplossing. Toch zouden ook zij eens naar WebP moeten kijken. Want je maakt toch sites voor je bezoekers? Daarom zijn wij met onze nieuwste sites overgestapt naar WebP.
Update: Inmiddels ondersteunt ook Apple WebP, dus wat let jou?
Laat een reactie achter