Vrijwel iedere beginner, “beunhaas” of ZZP-er, welke denkt dat een WordPress-website bouwen zo gefikst is, gebruikt het: Jetpack. Maar waarom? Is het wel zo verstandig?
Jetpack is een bundel aan plugins waarmee de onwetende bouwer snel mee uit de voeten kan. Het bevat onderdelen voor het bijhouden van statistieken, maken van formulieren, opmaak site en nog vele andere toeters en bellen.
PLAY
Toch zijn wij er geen fan van. Jetpack is als een My First Sony. Voor de jongeren onder ons, dat was een apparaat waarin je een cassettebandje kon stoppen. Als je op PLAY drukte speelde deze de band af. Op STOP drukken spreekt voor zich, en je kon FAST FORWARD en BACK. De geluidskwaliteit was ronduit matig.
Opnemen, bandteller, volumeweergave en vele andere opties die je op een duurder apparaat tegen kwam, miste je gewoon op de My First Sony. En zo is het ook met JetPack. Het heeft van alles maar eigenlijk net niet. Je komt als je serieus een website wilt beheren te veel tools te kort.
Daarom kiezen de betere websitebouwers zoals wij bij SitiWeb beslist niet voor Jetpack. Ten eerste, alles wat je niet gebruikt wordt wel toegevoegd aan de site. Extra ballast dus. Maar nog belangrijker, er zijn veel betere gratis en betaalde plugins beschikbaar die het zelfde werk vele malen beter uitvoeren. Wordt vervolgd!
Word vervolgd: twee jaar later
Ruim twee jaar geleden schreven wij deze blog. En nog steeds staan wij hier compleet achter. Inmiddels zelfs met nog meer overtuiging. Waarom: JetPack synct heel veel gegevens met haar eigen servers. Daardoor zijn er ook gevolgen voor de komende AVG regeling. Je dient dus dit in je privicy meldingen te vermelden. En er is nog een bezwaar. Als je site fors is, dan kan dit syncen van gegevens er toe leiden dat je site compleet vast gaat lopen. Wij hebben dat bij 2 grotere klanten dus inmiddels gezien. Kijk maar eens wat JetPack allemaal synct. : https://jetpack.com/support/what-data-does-jetpack-sync
Prima dat je Jetpack afzeikt, maar je biedt vervolgens geen alternatief… “er zijn veel betere gratis en betaalde plugins beschikbaar”. Oké; welke dan?
Dag Arno. Zoals in deze blog al staat, JetPack is een verzameling van opties. Het wordt niet afgezeken, dat zijn jouw woorden. Het is alleen vaak te vervangen voor betere opties.
Een voorbeeld. Als CDN is Cloudfare voor NL een betere optie dan de CDN die via JetPack wordt geboden.
En zo zijn er meer zaken die via Jetpack wel geregeld worden maar niet echt diep genoeg gaan. Neem simpel alleen al de statistieken. Zet die van Google Analystics er naast en je ziet een wereld van verschil, ook qua mogelijkheden, er uit te halen data enzovoort.
Jouw vraag is dus eigenlijk: Ik gebruik X onderdeel van JetPack, wat is daar het betere alternatief voor.
Eigenlijk moet je Jetpack zien als een Zwitsers Zakmes (je kent ze wel met schroevendraaier, kurkentrekker enz), handig in het wild, met 1 ding kan je veel. Maar als jij 1000 schroeven moet losdraaien, waar kies jij dan voor? Een elektrische schroevendraaier of dat Zwitserse zakmes?