Geregeld zien wij de vraag voorbij komen waarom verkoopprijzen internationaal niet goed wordt weergegeven. Verschillende BTW tarieven of zelfs geen berekende BTW op de productpagina’s

Vaak zijn er meerdere oorzaken. Te denken valt aan weergave van (verkeerd opgeslagen) productpagina’s (cache dus) , niet geaccepteerde cookies of niet kloppende geo-data.

Het zorgt er voor dat prijzen gedurende het verkoopproces soms wisselend worden weergegeven. Klanten worden daar niet blij van, zeker als de eerder getoonde prijs door een lagere BTW voordeliger uit viel.

De vraag die wij dan aan de shophouder stellen is, moet de ex BTW prijs gelijk zijn voor alle landen. In de praktijk is daar het antwoord meestal “nee” op. Sterker nog, liefst biedt jij overal jouw product aan voor die mooie afgeronde prijs. Geldt dat bij jou ook, dan is de volgende werkwijze de beste weg.

Matras: Overal te koop voor € 69.99

Laten we dit voorbeeld nemen: Matras van 90 * 200 cm te koop bij Lidl, in Nederland en Duitsland

zelfde prijs inclusief BTW
Je ziet dat de consument dezelfde prijs betaalt. Toch is de BTW in Duitsland slechts 19% en in Nederland 21%

De prijs exclusief BTW in Duitsland € 58.82
De prijs exclusief BTW in Nederland € 57.84

Het overal gelijk communiceren van de verkoop inclusief BTW prijs maakt dat je marge per land iets gaat variëren. Dat is totaal niet erg, je weet vaak uit ervaring al waar veel verkoop naar toe gaat. Bovendien is het slechts minimale verschillen waar we het over hebben. Spelen met marge is niet erg, als ondernemer weet je zelf of het een gezonde marge blijft.

Het vereist dus wel wat kleine aanpassingen in je webshop, zoals prijzen in BTW leidend laten zijn, dankzij de toegevoegde BTW tarieven in jouw WooCommerce webshop wordt daarna vanzelf de juiste prijs ex BTW vertoond in de check-out.

Lang verhaal? De oplossing is echter maar 1 regel code toevoegen aan je functions.php:

add_filter( 'woocommerce_adjust_non_base_location_prices', '__return_false' );