DNS, Domain Name System, is de basis van het moderne internet. In deze blog leggen wij in Jip en Janneke taal uit wat de werking is en vooral wat het doet als je DNS gegevens verandert. Ons moderne internet bestaat uit miljoenen servers. Al deze servers communiceren met elkaar. Iedere server heeft een eigen uniek kenmerk waarmee zij benaderbaar is. Zogeheten IP-nummers. Alleen niemand zal in staat zijn om al die IP-nummers te onthouden en zo te weten wie er gekoppeld is met dat nummer. Want wie weet nu dat NOS.nl schuil gaat achter nummer 145.58.28.175 ?

Telefoonboek voor het internet

DNS is eigenlijk het telefoonboek voor het internet. Zodra iemand intypt om naar NOS.nl te gaan, wordt jij doorgestuurd naar het IP-nummer waaraan NOS.nl is gekoppeld. Je kan een DNS dus zien als een groot telefoonboek.

Vroeger was een telefoonboek al snel verouderd. Ieder jaar kreeg je een nieuwe versie. Alle wijzigingen die er tussendoor plaatsvonden werden pas bekend zodra het nieuwe telefoonboek in jouw bezit was. Als je binnen je eigen gemeente verhuisde, bleef je nummer hetzelfde, ging je naar een andere stad, dan kreeg je een compleet nieuw nummer.

Het voordeel van DNS is dat het nu een digitaal telefoonboek is geworden. Met alle gegevens van websites en servers wereldwijd. Stel je voor dat je al deze gegevens uitprint, dan heb je een rij telefoonboeken van Rotterdam tot Rome. Zoveel gegevens, dat het dus niet in 1 boek past. Het is een aaneenschakeling van heel veel servers die maar 1 taak hebben: wees het telefoonboek waarin alle klanten van een bepaalde hoster vermeld staan.

Verhuizen naar een andere hoster

Wanneer je van hoster naar een andere hoster verhuist of je site wordt overgeplaatst naar een ander server, krijg je te maken met bovenstaande. Je gegevens worden uit het oude telefoonboek verwijderd en geplaatst in het nieuwe telefoonboek. Daarna moet heel de wereld weten dat jouw gegevens verplaatst zijn. Wat vroeger ruim een jaar duurde gaat nu gelukkig veel sneller. De DNS-servers geven mutaties aan elkaar door. En omdat dit door de grote hoeveelheid DNS-servers niet gelijk 1-op-1 gebeurt moet je rekening houden met een doorlooptijd. Meestal wordt maximaal 24 uur gehanteerd om zeker te zijn dat 99% van alle DNS servers zijn bijgewerkt. Je kan dit visueel voorstellen als een rij dominostenen, de eerste is al gevallen, de laatste, dat duurt nog wel even.

Dit werkt voor alle diensten die in de DNS staan opgenomen. Dus ook bijvoorbeeld de mail. Wanneer je verhuist, kan gedurende een aantal uren op zowel je oude als nieuwe adres mail worden afgeleverd. Het is maar net in welk “boek” er als het ware werd gekeken om te zien waar het naar toe moest gestuurd worden. Heel soms komt het voor dat het omzetten niet lukt en dan moet de DNS opnieuw worden gevuld. In dat laatste geval zal je website even in een soort niemandsland zich bevinden.

DNS op jouw telefoon, tablet of pc

Tot nu toe hadden we het over DNS op servers via internet. Maar wist je dat ook jouw apparatuur zelf gegevens opslaat? Ben je vlak voor een verhuizing nog op een bepaalde site geweest, dan staan deze gegevens ook op jouw telefoon, tablet of pc . Moet je vanwege de verhuizing van je domein nieuwe instellingen doorvoeren (bijvoorbeeld voor je mail) zorg dan altijd dat je ook de lokale gegevens goed wist. Bij de meeste telefoons wordt dit gedaan wanneer je jouw telefoon helemaal uit zet en opnieuw aan zet.

Nu is DNS beter te begrijpen voor je, zijn er vragen, stel ze gerust.