Leuker kunnen ze het niet maken, makkelijker zeker niet. Met meer Europa en meer onlinehandel is het logisch dat ieder land zijn eigen graantje mee in de btw-afdracht door ondernemers. Gelukkig heeft de belastingdienst bedacht dat je centraal dit moet kunnen doen. Het One Shop Stop systeem.

Binnen One Shop Stop geef je naar welk land jij je diensten hebt verzonden en hoeveel belasting daarmee gemoeid was. Maar hoe haal je die gegevens uit jouw WooCommerce winkel.

Heel simpel. Met de One Stop Shop plug-in. Middels de One Stop Shop plug-in maak je in een handomdraai uitzichten. Per maand, kwartaal, jaar of een opgegeven periode. Precies wat je nodig hebt. Klein nadeel, de plug-in is er nog niet in het Nederlands maar daar wordt aan gewerkt.

Wat je zeker eerst moet doen. Zorgen dat je van ieder land de juiste btw-tarieven ingesteld hebt. Simpel te doen met deze plug-in.  Heb je deze goed draaiend, dan worden de btw-tarieven per land goed bijgehouden en tevens zit je goed met je b2b en je b2c instellingen. Daarnaast installeer je dus de One Shop Stop plug-in. Na het installeren is het even een paar kleine dingen doen.

One Stop Shop Settings

Standaard staat er nog niet zo veel ingevuld bij de settings. Je zal zelf dit proces moeten doorlopen. In de basis zal het veelal aankomen op alles aanvinken. Let wel op, de drempelwaarde voor levering wordt pas aangegeven na de eerste volledige scan van jouw WooCommerce verkopen.

De plug-in maakt 1 keer per dag een scan om zo uit te rekenen hoeveel er totaal aan btw-buitenland is verrekend. Gelukkig niet realtime, dat zou je shop alleen maar doen vertragen.

One Stop Shop settingsOne Shop Stop rapporten genereren

Ga naar WooCommerce > One Stop Shop in je dashboard. Kies daar voor “New Report”. Vanaf nu kan jij kiezen of je een op maand, kwartaal of jaar gegenereerd rapport wilt. Maar ook is het mogelijk om rapporten te genereren op basis van een door jou ingestelde begin en einddatum. Let wel op: de btw wordt berekend over het btw-tarief welke jij opgeven hebt ten tijde van de verkoop.
Rapport klaar? Exporteer deze dan als CSV file.

 

Zo wordt belasting betalen niet leuker, maar wel weer een stuk makkelijker.
Heb jij vragen? Wil jij dat wij deze One Stop Shop plug-in voor jou instellen? Neem dan contact met ons op.