kennisbank nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven verzenden met WordPress gaat zeer makkelijk en snel dankzij MailPoet. Wat ons betreft de plug-in die je niet mag missen! Op deze pagina gaan wij een aantal zaken toelichten die van belang zijn voor het succesvol verzenden van nieuwsbrieven. Omdat niet iedereen bij ons een hosting pakket heeft, zullen wij het zo beschrijven dat het ook voor andere hosters van toepassing is.

MailPoet Nieuwsbrieven verzenden

mailpoet statistiekenMailpoet is eigenlijk de enige echte nieuwsbrieven plug-in voor WordPress. MailPoet wijkt af van andere nieuwsbrieven systemen zoals MailChimp omdat het zich in WordPress nestelt. MailPoet is er in twee varianten; De gratis versie staat je toe tot 2000 brieven te verzenden, de betaalde versie kent die limiet niet. Omdat MailPoet een plug-in is, kan het makkelijk gekoppeld worden aan berichten op jouw site. Denk aan een wekelijke nieuwsbrief met alle intro’s van in die week gepubliceerde blogs.

Daarnaast biedt de betaalde versie meer mogelijkheden. Denk aan bijvoorbeeld uitgebreide opties voor Google Analystics. Maar ook een geautomatiseerd systeem om je database schoon te houden, zo worden niet meer bestaande mailadressen verwijderd. Meer weten over de betaalde versie? SitiWeb is agent voor MailPoet. Daardoor kunnen wij je tegen een scherp tarief een pro-versie aanbieden. Mail ons voor meer mogelijkheden.

Gmail reclame filter

nieuwsbrieven filter reclameEen veel gehoorde klacht is dat nieuwsbrieven die jij verstuurt naar Gmailadressen terecht komen in de reclamefolder. Hier is weinig aan te doen. Gmail (maar ook andere diensten) kijken niet alleen naar de technische aspecten van de door jou verstuurde mail (zie hieronder) maar kijkt ook naar de inhoud van een bericht. Komen bepaalde woorden te veel voor? Welke links zijn er in de brief gebruikt? Dit soort aspecten zijn van invloed op waar jouw brief wordt ingedeeld. Je kan hier dus wel een beetje rekening mee houden. Maar voorkomen kan je het niet.

Mail afzender

Let er op dat je een werkend emailadres gebruikt. Het gebruik van een no-reply@ adres raden wij af! Ook mailadressen als nieuwsbrief@ kan soms in je nadeel werken. Beste is je standaard emailadres.

DNS instellen

We ontkomen er niet aan. Je moet je DNS goed in gaan stellen (tenzij je host bij SitiWeb). Dit heeft niet alleen invloed op je nieuwsbrieven, je gaat ook merken dat je gewone mail beter wordt afgeleverd bij anderen, met name Gmail en Outlook! Waarom? Mailprogramma’s controleren op meerdere wijze of jouw mail SPAM is? Men houdt SPAM liever buiten de deur. Daarom “kijken” Gmail en Outlook naar een aantal gegevens. Wij sommen ze even voor je op.

SPF

SPF staat voor Sender Policy Framework. In een SPF-record kan je omschrijven welke servers namens de domeinnaam e-mail mogen verzenden. Een ontvangende server kan onder andere op basis van het SPF-record besluiten om een e-mail door te laten, te markeren als onveilig of helemaal te weigeren.

DKIM

DomainKeys Identified Mail (DKIM) is een authenticatie technologie. De afzender voegt een DKIM handtekening toe aan een uitgaand e-mail bericht. De ontvanger kan aan de hand van de DKIM handtekening in het bericht controleren of het afzenderadres echt is en of het bericht onderweg ongewijzigd is gebleven.

DMARC

Met een DMARC-record tenslotte, kan in het DNS een soort beleid kenbaar worden gemaakt. Bijvoorbeeld (in versimpelde vorm): “als de DKIM-handtekening niet klopt, of als SPF faalt, stop deze mail dan in de spamfolder”.

Omdat de wijze waarop DNS wordt ingevuld verschilt per hostprovider, raden wij je aan om contact op te nemen met jouw eigen hostprovider. Host jij al bij SitiWeb? Verzorgen wij jouw DNS? Dan hoef jij niets te doen! Wij hebben dit al voor je ingevuld. 

Limiet op aantal mails verzenden per dag

Waar jij ook host, vrijwel iedere hoster heeft een limiet per dag op een account staan. Meestal is dit tussen de 50 en 100 mails per dag. Dit is een aantal welke door gewone gebruikers zelden gehaald wordt. Maar als jouw nieuwsbriefbestand veel meer abonnees kent, moet dit aangepast worden. Bij de budgethosters kan dit een probleem zijn. Bij de betere hostproviders is het echter een kwestie van contact opnemen met de helpdesk en zij kunnen je limiet verhogen. Ook wij van SitiWeb hanteren dit beleid.